בחפירות רשות העתיקות בעיר דוד נחשף מבנה מיוחד המשתרע על שטח של כ-220 מ"ר, ובו שורה של שמונה חדרים חצובים בסלע והיה בשימוש בזמן שהמקדש עמד על תילו בהר הבית,
הצעת שיחזור של המבנה הפולחני. איור: שלום קוולר, עיר דוד |
אבן המצבה. צילום: ולדימיר נייחין, רשות העתיקות |
בשולי המבנה הפולחני נחשפה מערה קטנה ובתוכה מצבור של כלים מהמאה ה-8 לפנה"ס. בין הכלים שנחשפו: סירי בישול, קנקנים ועליהם חלקי שמות בכתב עברי קדום, משקולות נול, חרפושיות, טביעות חותם ועליהם ציורים, ואבני שחיקה ששימשו לכתישת גרעינים.
חרפושית. צילום: ולדימיר נייחין, רשות העתיקות |
פורסם על כך מאמר בכתב העת ’Atiqot כחלק מפלטפורמת פרסומים מדעיים חדשה ומשודרגת שרשות העתיקות משיקה היום (14.1.2025). במה זו מנגישה, לראשונה, באופן חפשי את כל פרסומי רשות העתיקות, לציבור החוקרים ולקהל הרחב.
סימני החציבה המסתוריים. צילום: קובי הראתי, עיר דוד |
צוות מחברי המאמר מהמרכז לחקר ירושלים הקדומה, ובראשם הארכיאולוג אלי שוקרון, שניהל את החפירה בעיר דוד מטעם רשות העתיקות, סבור, כי המבנה המיוחד היה בשימוש עד לאמצע תקופת מלכי יהודה. המבנה יצא מכלל שימוש במהלך המאה ה-8 לפני הספירה וייתכן שיש לקשור זאת לרפורמה הדתית של המלך חזקיהו, שלפי המתואר במקרא ביקש לאחד את עבודת האל במקדש בירושלים, ועל כן, ביטל את אתרי הפולחן שהיו פרושים בממלכה. המקרא מתאר כי בתקופת הבית הראשון פעלו אתרי פולחן נוספים גם מחוץ לבית המקדש, ושניים ממלכי יהודה – חזקיהו ויאשיהו – החילו רפורמות דתיות במטרה לבטל את אתרי הפולחן הללו ולרכז את עבודת האל בבית המקדש בירושלים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
תגובתך תפורסם אחרי אישורה. סבלנות, ותודה על התגובה.