יום חמישי, 31 ביולי 2025

לגאלת ציון: מטבע ברונזה מהשנה הרביעית למרד הגדול נחשף בירושלים

מטבע ברונזה שהוטבע על ידי יהודים בירושלים בשנה האחרונה שלפני חורבן בית המקדש השני, היא שנת ארבע למרד הגדול.

בצד הפנים של המטבע ניתן לראות גביע, ומסביבו כתובת 
צילום אמיל אלג'ם,רשות העתיקות


המטבע התגלה בסמוך לפינה הדרומית-מערבית של הר הבית, מצפון לעיר דוד. מופיעות עליה בכתב עברי קדום המילים: "לגאולת ציון" – המבטאות את משאלת ליבם של יהודי ירושלים בשלהי המרד הגדול נגד הרומאים.

המטבע עשוי ברונזה ומצב השתמרותו טוב למדי. בצד הפנים שלו ניתן לראות דגם של גביע, ומסביבו כתובת בכתב עברי קדום: 'לגאלת ציון'. בגב המטבע לולב, ולצידו שני אתרוגים עם הכתובת: 'שנת ארבע'. כיתוב זה, מסמל את מניין השנים לפרוץ המרד, ומאפשר לנו לתארך את המטבע באופן מדויק לתקופה שבין חודש ניסן של שנת 69 לאדר של שנת 70. המרד הגדול נגד הרומאים החל בשנת 66 לספירה.
לכן, השנה הרביעית למרד הגדול היא שנת 69 לספירה. זו השנה שבה התרחשו אירועים חשובים לקראת שיא המרד, שהגיע בשנת 70 לספירה עם המצור על ירושלים וחורבן בית המקדש השני.

מטבעות הברונזה של 'שנת ארבע' שונים מהמטבעות שקדמו להם; גודלם ומשקלם גדל משמעותית והכתובת 'חרות ציון', אשר הופיעה עד כה, הוחלפה בכתובת חדשה - 'לגאולת ציון.׳

במחקר מקובלת הסברה שמטבעות 'שנה ארבע למרד הגדול' נטבעו בירושלים בהנהגתו של שמעון בר גיורא, שהיה מהמפקדים הבולטים בשנה האחרונה של המרד. מטבעות משנה ארבע למרד הגדול נחשבים לנדירים יחסית, ורובם המוחלט התגלו בירושלים וסביבתה.

"הכתובת על המטבע - "לגאלת ציון", במקום זו הקודמת - 'לחרות ציון'- מעידה על שינוי תודעתי עמוק, ואולי גם על מצבם הנואש של הכוחות המורדים כשישה חודשים ערב נפילת ירושלים, בט' באב באוגוסט של שנתת 70. נדמה, כי בשנה ארבע למרד, מצב רוחם של המורדים הנצורים בירושלים התחלף מאופוריה וציפייה לחרות, למצב רוח ירוד וייחול לגאולה. עוד ייתכן, שארבעת המינים על המטבע, שהם מסמלי חג הסוכות ומועד העלייה לרגל למקדש, נועדו לעורר בקרב המורדים רגש של גאולה וציפייה לנס ולימים טובים“.

המטבע נחשף בחפירות שמנהלת רשות העתיקות, בשיתוף עיר דוד והחברה לשיקום ופיתוח הרובע, בגן הארכיאולוגי ירושלים – מרכז דוידסון בניהולם של ד"ר יובל ברוך, ד"ר פיליפ ווקוסבוביץ ואסתר ראקוב-מלט. בחפירות נחשפים שרידי בניה מונומנטליים המתוארכים לתקופה שמהבית השני ועד לתקופה האומיית, ונמצאו במקום שפע ממצאים, חלקם ייחודיים. החפירות נערכות במימון פרויקט שלם ועמותת עיר דוד.

תגובה 1:

  1. האם תחום הארכיאולוגיה מדיר יהודים מארצות האסלאם? כל השמות בכל הדיווחים כולם אשכנזים. ממש כמו בבית המשפט העליון. מבצר של פולנים שעושים כל מאמץ כדי לחסום תלמידים ללימודי ארכיאשרעביולוגיה ממוצא עירקי או תימני. לאחר כמעט 80 שנה כמעט שנות חפירות אין איזה שרעבי או גבאי?

    השבמחק

תודה רבה על תגובתך. היא תפורסם אחרי אישורה.