יום שני, 30 ביוני 2014

השיר של חוה

בלפור חקק

השיר של חוה
אשה בכחול, גרפיטי
הֵקַצְתָּ מִשְּׁנָתְךָ וְרָאִיתָ
אוֹתִי בַּעֲנַן כָּבוֹד
שׁוֹכֶבֶת לְנֶגְדְּךָ בְּנֹגַהּ כָּחֹל.
גֶּשֶׁם נִתָּךְ אַרְצָה
פּוֹרֵם אֶת גַּרְגְּרֵי הַחוֹל
הַמָּטָר שׁוֹטֵף אֶת גּוּפִי
מְנַקֶּה אֶת אֲבַק הָאֶתְמוֹל.

יום ראשון, 29 ביוני 2014

הנושאים את שם התנ"ך לשוא

ד"ר שלמה בכר, אוניברסיטת חיפה (בגמלאות)

 ידוענינו ידועים כמי שלהוטים להראות// שהם יודעי תורה ובקיאים במקורות.//  
וינאמו נאום
מדקלמים מהתנ"ך ציטטה מהממת// להוכיח שאכן, האישיות מתוחכמת.// אך אם היה בוחַן פתע קצר נערך// לבדוק בקיאותם האמִתית בתנ"ך,// ללא לחשנים מאחורי המסך// לא היו קציני סדום מקבלים  ציון עובר... מסך.//
 נזכיר למדברים על "רוח התנ"ך הנשגבת"// שבתנ"ך לא רוח אחת בלבד מנשבת.// ולפי הפסוק שפוסק הנבחר// יתברר באיזו רוח מהרוחות הוא בחר.//  
ובכן, האם קראו בתנ"ך על צדק חברתי// בנבואות ירמיהו ומיכה המורשתי?// ואת הנבואות הקוראות להצניע לכת// למנהיגים העומדים בראש הממלכת?// ואת הפרק הנכון בספר דברים// הקובע מה מותר למנהיג ואלו דברים אסורים?*// הם לא שמעו, למשל, על האזהרה המצמררת// כלפי רודפי שלמונים יושבי בצמרת.// וגם ולא על נבואות ישעיהו כנגד טייקון כול יכול// שבולע את הקטנים ובונה מונופול**.// כי הלא ישעיהו מתריס נגד שרים סוררים// שהם מושחתים וחברי גנבים.// וגם ספר עמוס לא מתאים למתחסד הדרשן// כי עמוס לא אהב הדוניסטים כפרות הבשן.// ואצלו היה השר הנהנתן// מושלך מאיגרא רמא, לתחתית הסולם.// ואתו פרקליטיו, מלחכי פנכה של עשירי עולם.// 

יום שישי, 27 ביוני 2014

לגעת בפסוקים - התנ"ך כאבן בניין בזהות היהודית

ראיון עם משה שחר לרגל צאת המהדורה השנייה של ספרו:
משה שחר (אסף וערך), לגעת בפסוקים: אסופת פנינים מהתנ"ך, בית הספר הראלי העברי (חיפה), מהדורה ראשונה תשע"א 2011, מהדורה שנייה תשע"ג  2013

משה שחר הוא במקצועו מהנדס אלקטרוניקה שעוסק בתחום של פיתוח לוויינים. עוסק בתנ"ך כתחביב.
משה שחר, מדוע לעסוק במקרא, שהוא ספר שאולי כבר התיישן.
אני מרגיש שהעם היהודי נמצא בעידן של משבר זהות, וראוי שהוא יחזור ויאמץ את המקרא, כאֶבֶן פִּינָּהּ בזהותו הלאומית המתחדשת. לבניית שָׂפָה אֶחָת במובן הרחב של הביטוי - מָסֹרֶת, מוֹרָשָׁה, תַּרְבּוּת ולָשׁוֹן. התנ"ך צריך להיות מקור השראה לחינוך הנוער: לציטוט, לאזרחות, להטמעת ערכים, להכרת הלשון ושורשיה. צריך להודות, שמערכת החינוך לדורותיה נכשלה בהשגת המטרה הזאת. עָלְתָה עַל לִבִּי מַחֲשָׁבָה, שהצלילה למעמקים, כדי לשלות אוצרות אשר הִתְקַדְּשׁוּ לפני אלפי שנים - היא שתיצוק תוכן בזהות היהודית שלנו, דווקא בָּעֵת הַזֹּאת. התנ"ך הוא השורש, ממנו גדל עֵץ חַיִּים, שָׁתוּל עַל פַּלְגֵי מָיִם. העם היהודי ניזון מפירותיו לכל אורך דִּבְרֵי הַיָּמִים ולנו אַיִן בִּלְתּו.

יום חמישי, 26 ביוני 2014

הנפילה הגדולה

פרופ' יהושע גתי, אוניברסיטת קייפ טאון, המכללה האקדמאית בית ברל  ואוניברסיטת תל אביב

פרשת חקת: במדבר י"ט 1 - כ"ב 1
נתרכז בסוגית מי מריבה (במדבר כ’ 1-13) ושוב המספר יעסיק אותנו בשאלת המנהיגות ושאלת אמונת המנהיג. נעסוק בשאלה דרך סיפור אירוע, שמוטל עלינו להפיק לקחים ממנו, שהם ערכיים  גם לחיינו ולסובב אותנו.
פרנצ'סקו אוברטיני, משה מכה בסלע
 ייתכן שזו הפרשה הקשה והמכרעת ביותר בחייו האישיים של משה. משה הוציא את העם ממצרים, טיפל בעם קשה עורף שנמצא כמעט תמידית בקונפליקטים, אם עם משה המנהיג ואם עם אלוהים. הרבה מהסיבות למתחים נעוצות בחיי היום יום, בקשיים המקשים והמכבידים מאד בנדודי המדבר. המדבר הוא מקום אכזרי לחיות בו ובראש וראשונה קיימת בעיית המים. מים הם מקור החיים, והעדר מים פירושו מות בייסורים קשים.

משה, קורח, מנהיגות - ויכוח בין גתי לקינן

* מובאים כאן דברי י' גתי ואחר-כך תגובת ז' קינן עליהם. ויכוח מרתק!

שלום זאב,
אתהכותב בתגובתך למאמרי 'על מנהיגות לאור פרשת קורח', שאתה מצר על שאינך קורא את הפרשה כקריאתי, ואני אומר הבה, הצג את קריאתך. מאות על מאות של שנים קוראים שונים ומגוונים הוגים באותה הפרשה ומתווכחים וחוזרים ומתווכחים, ועיון חוזר ונשנה זה הוא שנותן את הטעם. את העניין ומייחד את הטקסט כציר מרכזי בחיי אומה ויחידים , הפרשנות מביעה את המתח התרבותי, דתי אסתטי ומצביעה על כוחו ועצמתו של הסיפור המקראי הזה (ואחרים) ביצירת עצמה פרשנית הסובבת סביב ציר הפרשה. והפרשנות הנמשכת מראה לא רק את העניין בספר אלא את החיוניות של הקריאה המשקפת אתוס לאומי חברתי.

יעקב ויינשל, מרקו ברוך: נביא מלחמת השחרור

ד"ר אורי מילשטיין, פילוסוף צבאי

ספרו של הרופא והסופר יעקב ויינשל, "מרקו ברוך:  נביא מלחמת השחרור",
הוצאת ספרית ראשונים, תל אביב תש"ט 1949. הודפס מחדש בהוצאת שקמונה, ירושלים 1981.

מרקו ברוך (1899-1872) היה פעיל ציוני, משורר, מורה ועיתונאי. למרות שהתאבד בגיל 29 בגלל אהבה נכזבת, הוא הספיק לנסח את עקרונות  הציונות  הביטחונית, שפותחו למסכת שלמה על ידי זאב ז'בוטינסקי. אך גם אחרי מאה ועשרים שנה, רוב הישראלים, לרבות המנהיגים והמפקדים הבכירים, לא בשלו להבין אותה. מרקו, לא עבר שום קורס צבאי ולא למד באקדמיה צבאית, אבל למד פילוסופיה. בעזרתה הוא הבין שלא ניתן לכונן מדינה בלא מלחמה, שלא ניתן להילחם בלא צבא, ושאת הצבא יש להכשיר בצורה מקצועית. כבר במאה ה-19 הוא ביקש להקים בגרמניה אקדמיה צבאית סודית ליהודים. אבל עד היום אין לצה"ל אקדמיה צבאית.

יום רביעי, 25 ביוני 2014

כליל זיסאפל, הקומדיה הציונית – התופת

רוביק רוזנטל, לשונאי וסופר


הוצאת עם עובד
כליל זיסאפל, הקומדיה הציונית – התופת, הוצאת עם עובד, תל אביב תשע”ב 2012

הספר הזה, כמו ספרים לא מעטים בעלי ערך, לא זכה לתשומת הלב הראויה.
כליל זיסאפל, שהוציאה ספרים מעוררי עניין בשנות העשרים לחייה, יצרה ספר הכתוב בלשון תנ"כית, ומתאר את המציאות בישראל של שנות האלפיים. בשדה שבו בחרה ליצור יש הרבה בורות ומוקשים, אבל כליל לא נפלה לאף אחד מהם. השליטה של כליל בשפה וירטואוזית, הידע שלה בניבים קדומים מופלא, והיא לא מהססת לשלב בהם ביטויי סלנג ולעז בלי לצרום את האוזן. ברקע עומד ספר החוכמה היהודי-יווני, קהלת, שבלעדיו ספר הספרים לא היה מה שהוא. מעבר לפלא הלשוני יש בספר תוכחה של ממש על דמותה של ישראל החדשה, שקמה על אושיות המקרא, אבל זנחה את מורשת הנביאים.

יום שלישי, 24 ביוני 2014

המלצות על ספרים לכבוד שבוע הספר העברי תשע"ד 2014

מחשבות מספר תגבהנה עוף
לכבוד שבוע הספר העברי תשמ"ד מתפרסמות כאן המלצות של אישים על ספרים מרתקים, חשובים ומלאי השראה. חלק מהספרים ראו אור זה מקרוב, וחלק - קודם לכן. חלק מהספרים זכו לתשומת לב ציבורית גדולה, וחלק נשארו בצל, אף שאין ספק בגדולתם. על ניסוח ההמלצות לא נכפה  דגם אחיד. יש ביניהן קצרות ויש שהתארכו והפכו למאמרים לכל דבר ועניין.
הנה הספרים המומלצים:

מרילין רובינסון, "גלעד" ו"בית"

ד"ר דוד סתרן, האוניברסיטה העברית

במרוצת העשור האחרון הופיעו שני רומנים נפלאים פרי עטה
כתר
של הסופרת האמריקאית מרילין רובינסון (Marilynne Robinson): גלעד (Gilead, 2004) ו-בית (Home, 2008) אשר תורגמו לעברית והוצאו לאור על ידי הוצאת עברית וכתר (2005, 2010). שני הספרים שלובים זה בזה  ומגוללים את סיפורה של עיירה קטנה (על שם גלעד המקראית) במערב התיכון של ארה"ב ומתמקדת בתולדותיהן של שתי משפחות מאמצע המאה התשע-עשרה ועד אמצע המאה העשרים

עינת אמיתי, שי לילדינו: תרבות לילדים בקיבוצים

נירה אשכול, מחנכת

עינת אמיתי (מחקר ותיעוד), שי לילדינו: תרבות לילדים בקיבוצים, הוצאת משכן לאמנות, עין חרוד תשע”ג 2012

החינוך המשותף בקיבוצים היה תופעה שאין דומה לה בעולם, אבל היא טרם נחקרה דייה. כיצד חינכו את הילדים? על אילו ערכים? באילו דרכים?

יום שני, 23 ביוני 2014

נעמה שקד, נחושת ונהר

הקיבוץ המאוחד
פרופ' יהודה ליבס, האוניברסיטה העברית

אני ממליץ על ספר השירים "נחושת ונהר" מאת נעמה שקד, הוצאת הקיבוץ המאוחד, תל אביב תשע"ג 2013. העולם הפנימי האפל של נעמה מתבטא כאן בעמקות ודיוק, ולובש לבוש מיתי מרהיב, שיסודותיו שאולים גם מאוצרות דת ישראל, אשר נשמעים לשרביט המשוררת, שהיא כבת בית בתוכם.

מרגרט מצאנטיני, בא לעולם

יעל מדיני, סופרת
כנרת, זמורה-ביתן

מרגרט מצאנטיני, בא לעולם, מאיטלקית: אלון אלטרס, הוצאת כנרת, זמורה-ביתן, אור יהודה תשע"א 2011
קשר ממושך ועמוק  בין עיתונאית וצלם  הנע על-פני כשני עשורים בין מילנו  - עיר המגורים של בני הזוג - ובין סרייבו הנתונה במלחמת הבלקנים השותתת דם בשנות ה-1990. סיפור אנושי הנע בין מוקדי אהבה, חברות, נישואים, קשיי הורות, אכפתיות חברתית ופוליטית.
סגנון כתיבה שיש בו פשוטות מהפנטת.

על: דן לאור, אלתרמן - ביוגרפיה

יעל מדיני, סופרת

דן לאור, אלתרמן - ביוגרפיה, הוצאת עם עובד, תל אביב תשע"ד 2013, 912 עמודים

הוצאת עם עובד

"אלתרמן, מסיבות שאפשר להבין אותן, נתפס לפחות על ידי כמה מן הקוראים כמשורר בן הארץ או אפילו כמשורר יליד הארץ. אולם העובדות הן אחרות לגמרי...". כך נאמר בפרק הפותח את הספר. אני מחזיקה עכשיו בביוגרפיה של דן לאור "אלתרמן" (כמעט 800 ע'). גילוי נאות: אינני  מחסידותיו של אלתרמן, אבל אני קוראת את הביוגרפיה בעניין רב. אני מרגישה שבעצם אני קוראת שלושה ספרים: על התקופה (כולל קורות הוריו), על אירועים  פוליטיים וציבוריים וארץ-ישראליים וישראליים ממוקדים, על הפואטיקה של המשורר. ייתכן שהביוגרפיה מפורטת מדי, אבל לי אין הדבר למכשול.

אהרן אפלפלד, אבי ואמי

כנרת, זמורה-ביתן
יעל מדיני, סופרת

אהרן אפלפלד, אבי ואמי, הוצאת כנרת, זמורה-ביתן, אור יהודה תשע"ג 2013

הזמן: על סף פרוץ מלחמת העולם השנייה. המקום: שני מקומות באיזור הקרפטים  - עיר ספר קטנה ואתר נופש על שפת אגם. הגיבור: נער כבן 10, על סף גיל ההתבגרות, המגבש את אישיותו תוך התעמקות באישיותם ובמזגיהם השונים כל-כך של אביו ואמו  והיכרות עם גלריה של דמויות שרובן  יהודיות. 

אפלפלדיות במיטבה.


יום ראשון, 22 ביוני 2014

חיים באר, חלומותיהם החדשים

  פרופ' רחל אליאור, האוניברסיטה העברית                       

פרופ' אליאור, חוקרת מחשבת ישראל, פירסמה לאחרונה את הספר, ישראל בעל שם טוב ובני דורו: מקובלים, שבתאים, חסידים ומתנגדים, א-ב, כרמל: ירושלים תשע"ד. ממליצה על: חיים באר, חלומותיהם החדשים, עם עובד תשע"ד

הוצאת עם עובד

ספרו הראשון של חיים באר 'נוצות', נדפס בשנת 1979, והוקדש 'לזכר אמי ואבי'. הספר מספר כידוע על ירושלים בראשית המחצית השנייה של המאה העשרים ודן  בעולמם של אנשים שנולדו במחציתה הראשונה של המאה בעולמות שונים, בארץ ישראל ובגולה, השוזרים במארג חייהם כפליטים ומהגרים, עולים וותיקים,  את ההווה בעבר, ואורגים על מסכת [•מסכת היא נול בעברית עתיקה] חייהם את תשתית העובדות ההיסטוריות והגאוגרפיות של השתי, עם הדמיון הזוכר והיוצר של הערב, המערבב בין דמיון למציאות. 

יום שישי, 20 ביוני 2014

דיוויד פוסטר וואלאס, ילדה עם שיער מוזר

אמתי מור, מורה ומחנך, סופר ועיתונאי

קיבוץ מאוחד ספרית פועלים
אמתי מור ממליץ על: דיוויד פוסטר וואלאס, ילדה עם שיער מוזר [סיפורים ומסות], תרגום סיפורים - אלינוער ברגר ; תרגום מסות - אסף גברון ; בחרה, ערכה והוסיפה אחרית דבר נגה אלבלך, הוצאת קיבוץ מאוחד, ספרית פועלים, בני ברק תשע”א 2011

לקראת שבוע הספר, אמליץ על הקובץ "ילדה עם שיער מוזר" של דיוויד פוסטר וואלאס. בעידן בו כולם מתאמצים להיות חדשניים, שונים ומיוחדים, אבל נשארים דומים להחריד אלו לאלו, במיוחד בנטייתם להמנע בכל מחיר מאמירה מוסרית ברורה, דיוויד פוסטר וואלאס בוחר להחזיר עטרה ליושנה, ולכתוב ספרות שכל תכליתה זעקה מוסרית בעד האדם, החברה והטבע. 

יום חמישי, 19 ביוני 2014

על מנהיגות לאור פרשת קרח

פרופ' יהושע גתי, אוניברסיטת קייפ טאון, המכללה האקדמאית בית ברל ואוניברסיטת תל אביב

פרשת קורח: במדבר טז 1 - יח 32
עונשו של קורח, סנדרו בוטיצ'לי, הקפלה הסיסטינית בוותיקן

פרשת קורח תפתח לנו צוהר להבנת תפיסת המנהיגות במקרא. הצרות בעת הנדודים במדבר לא מפסיקות, אחרי פרשת המרגלים והעונש שבא על העם, מתעוררת פרשה חדשה המגוללת את עלילות קורח משבט לוי, שבטו של משה, ודתן, אבירם ואון משבט ראובן, כלומר, השבט של האח הבכור, שכנראה עדיין לא ויתר על המנהיגות. עיקר העניין הוא תפיסת המנהיגות.

יום רביעי, 18 ביוני 2014

פרס ביאליק לחכמת ישראל לפרופ' אהרן דמסקי

פרופ' אהרן דמסקי
ברכות לפרופ' אהרן דמסקי על זכיית ספרו, ידיעת ספר בישראל בעת העתיקה (מוסד ביאליק, ירושלים תשע"ב) בפרס ביאליק לחכמת ישראל לשנת 2014.


ביקורות על הספר:
פרופ' מאיר בר-אילן, ידיעת ספר בעולם הקדום




ניצה בן ארי, ס. יזהר - סיפור חיים

סמדר כרמי-גיברמן, מוסיקאית: נגנית פסנתר ועוגב, מורה ומרצה, מנצחת מקהלה

ניצה בן ארי, ס. יזהר - סיפור חיים, הוצאת אוניברסיטת תל אביב - ההוצאה לאור על שם חיים רובין, תל-אביב תשע“ד 2013 

ספר מפתיע זה פותח לפנינו שער אל מסתרי החיים הפנימיים של ס. יזהר.

הוצאה לאור ע"ש חיים רובין

שנים קראתי את ספריו וסיפוריו של ס. יזהר, וחשבתי שאני מכירה את האיש. הספר הזה גילה לי שכל מה שידעתי עליו היה אפס קצהו של סיפור חיים מורכב וקשה. הספר אינו מייפה את הדמויות המוזכרות בו. יש בו כנות וחתירה לאמת, וחשיפה בעין בוחנת ומדייקת של כל צדדי אישיותו של יזהר והסובבים אותו. 
יזהר ידע לפתוח ליבם של אחרים בשפתו העשירה, החודרת עמוק אל נבכי נפשו של הקורא, אך שמר מכל משמר על צפונותיו וסודותיו. הפרטיות הייתה חשובה לו יותר מכל.

יום שלישי, 17 ביוני 2014

עמנואל קארר, לימונוב

פרופ' תרז מלאכי, האוניברסיטה העברית
הוצאת בבל

חוקרת תיאטרון. ספרי מחקר אחרונים:
La comédie classique, l'altérité en procès (éd. L'Harmattan 2005)
Le théâtre dans la cité (éd. Nizet 2008)


ספר אחד שתורגם לעברית ושלטעמי הוא אחד הספרים
הנדירים הטובים בימינו הוא "לימונוב" מאת עמנואל קארר. מצרפתית: עמית רוטברד, הוצאת בבל, תל אביב תשע"ג 2013. 
מדובר ברומן כמעט דוקומנטרי על משורר רוסי מאוד לא שגרתי מלא סתירות שהיה מעורב בפעילות פוליטית מגוונת בארצות שונות. 

יום שני, 16 ביוני 2014

רחל אליאור, ישראל בעל שם טוב ובני דורו-מקובלים, שבתאים, חסידים ומתנגדים

פרופשמואל פיינראוניברסיטת בר-אילן

פרופ' פיינר עוסק בהיסטוריה יהודית מודרנית. בין תפקידיו - ראש מכון ליאו בק בירושלים. 
ממליץ על ספרה החדש של רחל אליאור, ישראל בעל שם טוב ובני דורו-מקובלים, שבתאים, חסידים ומתנגדים,  א-ב, ירושלים תשע"ד
מהו סודה של תנועת החסידות שעומדת כבר עשרות שונים במוקד המחקר ההיסטורי והמחשבתי והיא נושא לספרים ומאמרים רבים ולכינוסים והרצאות שמושכים קהל רב?

רחל אליאור, ישראל בעל שם טוב ובני דורו

פרופ' יוסף דן, האוניברסיטה העברית

פרופ' יוסף דן הוא חוקר הקבלה והמיסטיקה היהודית. חתן פרס ישראל לשנת ה'תשנ"ז. 

אני מבקש להמליץ בחום רב על ספרה החדש של רחל אליאור:
“ישראל בעל שם טוב ובני דורו”, שני כרכים (1500 עמ’), הוצאת כרמל, ירושלים תשע”ד.
 זהו המחקר המקיף והמעמיק ביותר על הופעתה של תנועת החסידות, הרקע ההיסטורי, המציאות החברתית והרעיונית, ועל אישיותו של הבעש”ט ותורתו, על היחס לשבתאות, על הקרע בין חסידים ומתנגדים ועוד ועוד. גישה חדשנית ומעמיקה הן מן הצד הרעיוני והן מן הצד ההיסטורי.

יום ראשון, 15 ביוני 2014

אשכול נבו, המקווה האחרון בסיביר


אשכול נבו, המקווה האחרון בסיביר, הוצאת זמורה-ביתן, תל-אביב תשע”ד 2013

חוזר בתשובה מנסה לשכוח את חייו הקודמים ואת אהבת נעוריו אך הנסיבות מביאות לכך שהוא חש בכל מחדש. יש בספר סיפורי אהבה נוספים והכל מתרחש במקום דימיוני שערוריתי ומגוחך. הספר כתוב בממזריות והומור ומציג "דרכי התנהלות" של מנהיגות מקומית מוכרים לכולנו.

דרור משעני, תיק נעדר ואפשרות של אלימות

פרופ’ אריאל הירשפלד, האוניברסיטה העברית

הוצאת כתר
שני ספרים מצויינים, בלשים, מאת דרור משעני: "תיק נעדר" ו- "אפשרות של אלימות". שניהם בהוצאת 'כתר'. ספרים מבריקים, במלוא מובן המלה. מלאי-חן ושנינה. הם בלשים מקומיים במובן עמוק ביותר; לא זו בלבד שהם מתרחשים בארצנו, בחולון, אלא שכל מהלכי הבלש, כלומר, כל צירי המנגנון הז'אנרי, עשויים מחומרים השייכים באופן סגולי למקום הזה, לתרבות הישראלית, על כוחה המיוחד ועליבויותיה המיוחדות לא-פחות.
הוצאת כתר



דרור משעני, תיק נעדר: אברהם אברהם החקירה הראשונה, ירושלים 2011

דרור משעני, אפשרות של אלימות: אברהם אברהם, החקירה השנייה, ירושלים 2013
* זה עתה התבשרנו שעל ספר זה זכה משעני בפרס ברנשטיין לשנת 2014 בקטגורית ספר עברי מקורי. 

יום שבת, 14 ביוני 2014

אדמונד דה ואל, הארנבת עם עיני הענבר

פרופ' שלום צבר, האוניברסיטה העברית

פרופ' שלום צבר חוקר את האמנות היהודית לדורותיה, תרבות חומרית יהודית וטקסים במחזור החיים והשנה; מלמד בחוגים לפולקלור ותרבות עממית ותולדות האמנות באוניברסיטה העברית.

אדמונד דה ואל, הארנבת עם עיני הענבר, (תירגם מאנגלית: אביעד שטיר),
ידיעות אחרונות
הוצאת ידיעות אחרונות, תל-אביב 2012.

מחבר ספר מרתק זה אינו סופר מקצועי אלא אמן קרמיקה בריטי, אשר מספר את תולדות משפחתו כסאגה היסטורית רחבת יריעה המסתמכת על מקורות רבים וחוויות אישיות. למרות שדה ואל נולד לאב שהוא כומר אנגליקני, הספר מספר את קורותיה של משפחה יהודית יוצאת דופן בשם אפרוסי (מבטא אשכנזי של "אפרתי") שהגיעה מחיים מסורתיים באודסה למעמד של משפחת אצולה בנקאית בבירות אירופה בזכות עושרה ופעילותה הכלכלית הענפה. בדומה למשפחת רוטשילד, התפזרו בני המשפחה פעלו בערים שונות (פריס, וינה, לונדון, סנקט פטרבורג), אך בשונה מהרוטשילדים האפרוסים לא היו פעילים בענייני ציונות. בו בזמן לפחות בדורות הראשונים הם לא התעלמו או התכחשו לזהותם היהודית.

יום שישי, 13 ביוני 2014

ירושלים של אור

פסטיבל האור תשע"ד 2014
צילום: אבי מזור

אודי טאוב, יודאיקה

ד"ר חיים וייס, אוניברסיטת בן גוריון בנגב

ד"ר חיים וייס, מלמד מדרש במחלקה לספרות עברית. ספרו: "ומה שפתר לי זה לא פתר לי זה: קריאה במסכת החלומות שבתלמוד הבבלי" יצא לאור בשנת 2011.*
כנרת זמורה-ביתן
ממליץ על: אודי טאוב, יודאיקה, הוצאת כנרת זמורה ביתן דביר,  אור יהודה  תשע"א 2011

אחת התחושות שעולה מקריאת הרומן של אודי טאוב היא עירוב של מוכר וזר. מצד אחד החומרים המכוננים את הרומן הם לכאורה מוכרים: ספרות חז"ל, קבלה, ספרות חסידית אך מצד שני אופן ארגון חומרים והפואטיקה שהם יוצרים הם דבר חדש לחלוטין, זוהי צורת אריגה של חומרים ספרותיים באופן שלא נעשה כמוהו עד כה.  

יום חמישי, 12 ביוני 2014

גיא דויטשר, גלגולי לשון

ד"ר נפתלי משל, אוניברסיטת פרינסטון

ד"ר משל עוסק במקרא ובמדע הדתות. ספרו, דקדוק מעשה הקרבנות, אמור לראות אור בעוד חודש. 
ד"ר משל ממליץ על: גיא דויטשר, גלגולי לשון, הוצאת עם עובד, תל-אביב תשס"ז 

ספרו של גיא דויטשר, גלגולי לשון, נגיש לקוראים בעברית מזה כשבע שנים (וקרוב לעשר שנים בצורתו המקורית, The Unfolding of Language). כותרתו של הספר נמנמה אמנם למעלה משנה על גבי פתקית צהובה על שולחן הכתיבה שלי, אך מששאלתי עותק מן הספריה המקומית בפסח האחרון לא נחתי עד שבלעתי אותו - ראשו על קרבו, וכעת גם על קרעיו. בבהירות ובפשטות, הספר מתאר את אופן פעולתם של כוחות ההרס והיצירה המשפיעים ללא הרף על שפות חיות, והמעצבים אותן לאורך זמן. באמצעות שלל דוגמאות הומוריסטיות, שרבות מהן לקוחות מן העברית החדשה (תרומה מחודשת שאיננה במקור), מוביל דויטשר את הקורא מתופעות בסיסיות המאפיינות צרופים פשוטים (למשל, היווצרות סמן של מושא ישיר, התחילית 'ta' בצורות כגון "פתח ת'דלת") ועד להשערות מורכבות יותר על אופן היווצרותם של מבנים מפוארים כגון מערכות השורשים והבניינים בשפות השמיות.

יום רביעי, 11 ביוני 2014

הממד הראלי של המקרא

פרופ' יהושע גתי, אוניברסיטת קייפ טאון, המכללה האקדמאית בית ברל  ואוניברסיטת תל אביב

פרשת שלח לך, במדבר יג 1- טו 41
התנ"ך הוא ספר מעשי בעל אופי פרגמאטי המאפשר מעצם טבעו גם לחילוני
המרגלים
להתחבר אליו. התנ"ך איננו דוגמטי והוא מתייחס לאירועים ריאליים בסיפורו ולביצועי היום יום. הוא איננו שוקע בערפילים שמימיים והתנהלותו אנושית מפוכחת. סיפור המרגלים (במדבר י"ג  1- יד 10) ידגים. מהי הבעיה בסיפור הזה? ערב הכניסה לארץ המובטחת , המתנהלת בהשגחה אלוהית צמודה, שולח משה מרגלים לתור את הארץ המיועדת כשהוא מציג להם שאלות ממוקדות על טיב הארץ, על יושביה וביצוריה. השאלה הראשונה לדידנו היא מדוע הוא שולח אותם? האין כאן הטלת ספק, ערעור בהבטחה האלוהית שהיא לשד ההבטחה?

ברכות ליצחק מאיר לרגל הגיעו לגבורות

ד"ר לאה מזור, האוניברסיטה העברית

באות כאן שתי המלצות על ספריו האוטוביוגרפיים של יצחק מאיר, שהיום חוגגים את הגיעו לגבורות בהכנסת ספר תורה לבית הכנסת: המלצתו של עו"ד מיכאל כץ והמלצתה של פרופ' רחל אליאור.
יצחק מאיר
אומר כאן כמה דברים על הסופר בתוספת נגיעה אישית קטנה. יצחק מאיר נולד בעולם שגזר על משפחתו עקירה, שכול ויתמות. אביו נעלם באושוויץ ואין לו ציון, ואמו הצליחה להציל אותו, את אחיו יעקב ואת העובר שנשאה ברחמה, בדרך לא דרך בעולם מסוייט.

יצחק מאיר, "אישה אחת" ו"אל חוף מבטחים" - שני ספרים שהם אחד

פרופ' רחל אליאור, האוניברסיטה העברית

פרופ' אליאור, חוקרת מחשבת ישראל, פירסמה לאחרונה את הספר, ישראל בעל שם טוב ובני דורו: מקובלים, שבתאים, חסידים ומתנגדים, א-ב, כרמל: ירושלים תשע"ד. ממליצה על: 

אני מבקשת להמליץ  על שני ספריו של יצחק מאיר, "אישה אחת" (ספרית מעריב תשע"א), ו"אל חוף מבטחים" (ספרית מעריב תשע"ד), העוסקים בזיכרונות ילדותו כילד פליט בן חמש, שנולד באנטוורפן באוקטובר 1934, שהתייתם מאביו, מוריץ מאייר, יליד רומניה, בשנת 1939-1940.
כשהאב האמיץ, שהכין מסמכי בריחה למשפחתו, ונאבק בכל דרך ברוע הגזרה שטמן הכיבוש הנאצי של אירופה לבני משפחתו, נתפס בידי הגרמנים הנאצים ונעלם בדרך לאושוויץ. אלה הם זיכרונות של ילד בכור, יתום, יוצא דופן בחכמתו ובעומק הבנתו הבוגרת, הנס על נפשו בשנת 1939 עם אמו, רוזליה וינקלר, ילידת הונגריה, הנמצאת בחודשי הריונה האחרונים, ועם אחיו הקטן, יעקב, ז'אקי, בן ארבע, יליד אפריל 1936. האם, בת למשפחה יהודית הונגרית אדוקה, שהתגוררה עם בעלה וילדיה הקטנים באנטוורפן שבבלגיה, איננה דוברת צרפתית, ובנה הבכור משמש לה לפה בנדודיהם רבי הסכנות עם ניירות מזויפים כאזרחים צרפתיים לכאורה, ברחבי צרפת. בנדודי המשפחה בצרפת הכבושה בידי הגרמנים, הנחושים ללכוד כל יהודי, חי או מת, האימא ההרה מוצגת כאילמת המבקשת להגיע לאחותה הכורעת ללדת בכפר צרפתי בגבול צרפת שוויץ.

יצחק מאיר, "אישה אחת" ו"אל חוף מבטחים" (ממליץ: מיכאל כץ)

מיכאל כץ, עו"ד

ממליץ על: יצחק מאיר, אישה אחת, ספרית מעריב, תל אביב 2010
ספרית מעריב

"אישה אחת" הוא סיפור הגבורה של "אישה אחת" רוזי מאייר, אמו של יצחק מאיר, שלאחר  שבעלה מוריס נלקח על ידי הגסטאפו בחשכת הליל לבלי שוב, יצאה לבדה וכרסה בין שיניה, היא ובנה הבכור ארווין, הוא יצחק מאיר, ובנה הקטן ג'קי, הוא יעקב מאיר נוחו עדן, למסע בריחה והצלה מאימי הכיבוש הגרמני הרצחני לאי ההצלה שווייץ. סיפור הבריחה הנדיר והמטלטל כולו מכתב אישי כתוב גוף ראשון בו חולקת הרעיה את הקורות אותה ואת בניה עם בעלה מוריץ, שאין איש בעולם יודע אם חי הוא אם כבר איננו. ביד אמן וברגישות מופלאה כותב יצחק מאיר האיש את האישה האחת, אימו.

יום שבת, 7 ביוני 2014

אלון בכות

ד"ר דן אלבו, משורר היסטוריון וחוקר תרבות

אַלּוֹן בָּכוּת 
הוצאת כרמל
וַתָּמָת דְּבֹרָה מֵינֶקֶת רִבְקָה, וַתִּקָּבֵר מִתַּחַת לְבֵית-אֵל תַּחַת הָאַלּוֹן;
 וַיִּקְרָא שְׁמוֹ, אַלּוֹן בָּכוּת (בראשית לה, ח).    
                                                                            
פַּעַם 
כְּשֶׁאָבִי הָיָה בִּנְסִיעָה 
שָׁמַעְתִּי מֵאִמִּי בְּשֻׁלְחַן שַׁבָּת פָּרָשַׁת וַיִּשְׁלַח 
מִדְרָשׁ יָפֶה: 
"לָמָּה קָרְאוּ לִמְקוֹם קְבוּרָתָהּ שֶׁל דְּבוֹרָה מֵינֶקֶת רִבְקָה אָלוֹן-בָּכוּת? 
יֵשׁ אוֹמְרִים שֶׁבִּשְׁעַת הַקְּבוּרָה" אָמְרָה אִמִּי, 
"כְּשֶׁהִבְחִין הָאַלּוֹן בְּנִשְׁמָתָהּ הָרְקִיעִית רוֹחֶפֶת דֶּרֶךְ עַלְוָתוֹ 
בְּדַרְכָּהּ לְגִנְזֵי מָרוֹם 
נָתַן קוֹלוֹ בִּבְכִי תַּמְרוּרִים,

יום שישי, 6 ביוני 2014

האמונה המזככת מול הבהמיות

פרופ' יהושע גתי, אוניברסיטת קייפ טאון, המכללה האקדמאית בית ברל ואוניברסיטת תל אביב

פרשת בהעלתך: במדבר ח 1 - יב 16
בפרק י' בספר במדבר אנחנו קוראים על הארון שמלווה את העם ושומר עליו במדבר. יותר מזה, ארון ברית ה' נוסע לפני העם, כלומר, מדריך אותו למצוא את הדרך במדבר ולאתר להם מקום מנוחה. הפרק מסתיים בפסוקים הידועים: "ויהי בנסע הארון: ויאמר משה: קומה ה' ויפוצו משנאיך מפניך". זהו מצב מיוחד במינוף היחסים בין ה' לעם. אין לנו דוגמה כזאת בתנ"ך כולו, שיש קשר הדוק כול כך בין הארון ובין העם.

פירוק והרכבה בסיפור קברות התאווה (במדבר יא 34-4)

ש"י איבלמן, האוניברסיטה העברית 


בבמ' יא יש שני סיפורים: האחד על תלונת העם המתאווה לבשר (פס' 10-4, 13,א, 34-31), ואחד על תלונת משה שאינו יכול לשאת עוד את משא העם לבדו והאצלת הרוח על שבעים הזקנים (פס' 12-11, 17-14, 30-24ב). בתחילת עיוננו נראה שאכן מדובר בשני סיפורים שנשזרו יחדיו ואחר כך ננסה להבין את פשר העריכה: מדוע הם חוברו, מהו המבנה הספרותי החדש שנוצר ומהו המסר שלו. 
24-16
פירוק - חלוקת הפרק לסיפורים שונים
לכל אחד משני הסיפורים יש סיפורים דומים בספר שמות. בפסוקים 6-4 נאמר: ’והאספסוף אשר בקרבו התאוו תאוה. וישבו ויבכו גם בני ישראל ויאמרו: מי יאכלנו בשר. זכרנו את הדגה אשר נאכל במצרים חנם, את

יום חמישי, 5 ביוני 2014

על התרמית של רציפות שושלת בית דוד ועל יהוה ופיסלו

ד"ר לאה מזור, האוניברסיטה העברית, מראיינת את ד"ר יגאל בן-נון. 

ד"ר יגאל בן-נון, הוא חוקר מקרא מן הסורבון בפריס, המתמחה בהיסטוריוגרפיה של האסופה המקראית ובתולדות הפולחן בתקופת המלוכה. הוא מגלה עניין מיוחד בזיקות ובמתח שבין הטקסט המקראי והממצאים האיקונוגרפיים מהאזור.

ד"ר יגאל בן-נון

ד"ר בן-נון הוא בעל שני תארי דוקטור. עבודת הדוקטור הראשונה שלו היתה בתחום ההסטוריה המודרנית: על היחסים החשאיים בין ישראל למרוקו והשניה בתחום ההיסטוריה העתיקה: תולדות הממלכה הצפונית, ממלכת ישראל, שהיתה החזקה מבין שתי ממלכות הקדם המקראיות. ד“ר בן-נון הוא חוקר פורה ביותר ורשימת פירסומיו ארוכה ועשירה בתכניה.

ד“ר יגאל בן-נון, שלום לך. אני שמחה לראיין אותך על מחקריך המקראיים בכלל ועל הרצאתך המתוקשרת ’התרמית של רציפות שושלת בית דוד‘ בפרט. 
1. אתה מטיל ספק ברציפותה של שושלת בית דוד. מדוע?
ממלכת ישראל מאופיינת על ידי ריבוי שושלות שמלכו כ-206 שנה מימי ירובעם בן נבט בשנת 928 עד כיבוש שומרון בשנת 722. לעומתה אנו עדים ליציבות שושלתית מפתיעה בממלכת יהודה, שנמשכה כ-342 שנה, מהמאה ה-10 עד כיבוש ירושלים בידי הבבלים בשנת 586, דבר נדיר ביותר בעולם הקדום. אם רציפות שושלתית זו הייתה מובנת לכל, מה טעם מצאו ההיסטוריוגרפים הרפורמטורים (הדאוטרונומיסטים) לחזור בהתמדה על ההבטחה ששושלת זו תשלוט "עד עולם". אמנם אחרי החורבן הוסיפו התנייה אבל לא שללו את הרציפות השושלתית. כלל וכלל לא.

יום רביעי, 4 ביוני 2014

שדה חטה

דוד ברבי
צילום: יואב מזור

שְׂדֵה חִטָּה 
 אֲדָמָה שְׁחוֹרָה מְיֻשֶּׁרֶת.
עַד לִפְנֵי שָׁבוּעוֹת
הָיְתָה בָּה חִטָּה רְוּויָה.
מַרְכְּבוֹת בַּרְזֶל קְרָעוּהָ לִרְוָחָה,
וְכָךְ הָלוֹךְ וָשׁוֹב הִכְנִיעוּהָ.
וַאֲנִי יוֹשֵׁב בְּמֶרְכָּזָהּ,
מַאֲזִין לְמוּסִיקָה
בְּעָצְמָה רַבָּה.
רַקְדָנִים ורַקְדָנִיוֹת
מִמּוֹעֶצֶת הַגִּלְבֹּעַ
יְפַזְּזוּ.