צבי עצמון, משורר
שיר ללא שם
ראיונות עם חוקרים ומורים
יום שני, 28 בפברואר 2022
יום ראשון, 20 בפברואר 2022
קורונה, נזר הבריאה
יום רביעי, 16 בפברואר 2022
יום ראשון, 13 בפברואר 2022
המילים כיסוד הבריאה בשירו של יוסף באו ״החריבו את מגדל בבל״
ד״ר לאה מזור, האוניברסיטה העברית
היום (13.2.2022) ימלאו 76 שנה לחתונתם בסתר של רבקה ויוסף באו במחנה הריכוז פלאשוב שבפולין. החתונה הונצחה בסרט ״רשימת שינדלר״ של סטיבן שפילברג.
יום שלישי, 8 בפברואר 2022
איך אנו מגינים על עצמנו בעולם שבו רק המספרים מדברים ולא נודע שום ערך לכבוד האדם ולזכויותיו
פרופ׳ רחל אליאור, האוניברסיטה העברית
בעקבות הידיעה על הכוונה
לבטל את בחינות הבגרות
במקצועות ההומניסטיים.
לערכים החשובים ביותר בחיי אדם אין שום ייצוג חזותי ואין שום ביטוי מדיד.
לדעת, לאמת ולצדק, לחכמה, לחסד, לחירות, לשוויון, לחמלה, לעזרה ההדדית, לכבוד האדם ולשלום, להגינות וליושר, לחדוות החיים או לאהבה, לאחריות, לזכויות האדם או למוסר ולמצפון, אין אף סמל או ציור אחיד המייצג אותם, אין ביטוי חומרי אחד המסמל או מדובב אותם, ואין מדד מספרי היכול להעריך את ערכם, אין חנות שאפשר לרכוש אותם ואין ביטוי מוחשי המאפשר לנו לקנות אותם ולהפכם לקנייננו הבלעדי, אבל יש למושגים מופשטים אלה, הקיימים רק בשפה ובלשון, בספרים, במאמרים, בשירים ומחקרים, בהיסטוריה, בפילוסופיה, בדת ובמיתולוגיה, בעולם האל והמלאכים, או בספרי החוקים והמשפטים, הסיפורים, הספרים והשירים, בספרי עיון ובספרי מחקר, ערך רב ומשקל מכריע בתולדות האדם, ביצירתו, באנושיותו, בהתפתחותו ובתרבותו.
יום שני, 7 בפברואר 2022
על הפגיעה בלימודים הומניסטיים בתיכון ועל התועלת
עמיקם יסעור, מסאי, סופר ומשורר
על הפגיעה בלימודים הומניסטיים בתיכון ועל התועלת
אריסטו טוען כי העיסוק בפילוסופיה הוא עשייה בלתי תכליתית. לדידו היא נעלה על עשייה תכליתית. אריסטו מאכזב בעניין אחר. לעומת הסטואיקנים אשר דגלו בשוויון. הוא מצדיק את העבדות כטבעית ומדבר על התועלת שבה.
דומה, כי התועלת מודגשת יותר החל מתקופת הרנסנס , עם עליית מעמד הסוחרים והבנקאים. התועלת מונחת גם בבסיסם של ניצול, של אגואיזם ושל ניכור.
עפר אדם וחוה
אלי יונה, משורר
קודש וחול
אֱלֹהִים יָצַר אָדָם מֵעָפָר
וְאֶת חַוָּה מֵאָדָם
לָכֵן רוֹדֵף כָּל גֶּבֶר אַחַר הַחוֹל
וּתְשׁוּקַת אִשָּׁה — לְאִישָׁהּ.
William Blake Elohim Creating Adam |
קודש וחול
אֱלֹהִים יָצַר אָדָם מֵעָפָר
וְאֶת חַוָּה מֵאָדָם
לָכֵן רוֹדֵף כָּל גֶּבֶר אַחַר הַחוֹל
וּתְשׁוּקַת אִשָּׁה — לְאִישָׁהּ.
יום חמישי, 3 בפברואר 2022
תגובה לביקורת של מיכאל אביעוז על ספר הפירוש של מרדכי כוגן למלכים
פרופ׳ טובה פורטי, אוניברסיטת בן גוריון בנגב
תגובה לביקורת של מיכאל אביעוז על ספר הפירוש של מרדכי כוגן למלכים שהתפרסמה בבית מקרא כרך סו (תשפ"א), חוברת ב, עמ' 453-464
מרדכי כוגן, מלכים עם מבוא ופירוש, כרכים א-ב, מקרא לישראל (בעריכת שמואל אחיטוב), עם עובד, תל אביב תש"ף, 766 עמודים
בדף הפותח של כל ספר פירוש ב"מקרא לישראל" מופיעה 'הקדמת העורך' שמביאה את 'האני מאמין' של סדרה פרשנית זו. לנגד עיניהם של עורכיה, משה גרינברג ז"ל ושמואל אחיטוב יבל"ט עמדה המטרה להציע פירוש מדעי עדכני לקורא המשכיל בשפה העברית. המדדים שהוצגו לאיכותה המקצועית של סדרה זו נפרשים על פני מניפה רחבה של תחומי חקר. על כתפי הפרשן מוטלת משימה כבדת משקל החל מהדרישה להתחשב באלפיים שנות מסורת פרשנית ואף יותר, התוודעות לתרגומים הקדומים ומסורות הנוסח השונות ועד שליטה בלשונות השמיות, מילונאות מודרנית, כלי ביקורת ספרותיים וממצאים אפיגרפיים וארכיאולוגיים. לצד אלו אין לזנוח את תולדות המחשבה המקראית והחוץ מקראית וסוגיות הגותיות ו/או היסטוריות המיוחדות לכל ספר. אמות מידה אלו משרטטות דמות נשגבה של פרשן משכיל, איש רנסנס אשר ניתן לדמותו למלחין שביצירתו בוחר לפרוט על כל מנעד הצלילים מבלי להותיר תו או רווח.
הירשם ל-
רשומות (Atom)